vrijdag 14 oktober 2011

ANSYS hielp Solar Team Twente op weg met 21Connect

Amsterdam – XX oktober 2011 – Solar Team Twente van Saxion en Universiteit Twente, dat op 16 oktober aan de start van de World Solar Challenge verschijnt met de ‘21Connect’, heeft bij het ontwerp van de 21Connect gebruikgemaakt van de ANSYS Worksbench. Met deze software en de ondersteuning van ANSYS partner Infinite was het team in staat om nauwkeurige simulaties te maken van de fysische omstandigheden als luchtstromen en weerstand, waardoor het ontwerp zeer aerodynamisch en kostenefficiënt gebouwd kon worden. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er een voertuig is geproduceerd met een luchtweerstand die tien keer lager ligt dan bij een normale personenauto. Hierdoor wordt het energieverbruik aanzienlijk teruggedrongen.

Het solarteam heeft gebruikgemaakt van diverse applicaties binnen de ANSYS-suite. Binnen de ANSYS Workbench hebben zij onder andere ANSYS CFX gebruikt, waarmee het mogelijk is om de luchtstromen te simuleren. Jens Hegeman van het solarteam zegt hierover: “De data die we hebben binnen gekregen met behulp van ANSYS CFX hebben we vervolgens gebruikt om het ontwerp te optimaliseren. De nauwkeurigheid van de simulaties bleek tijdens de tests van het model in een windtunnel, waar bleek dat alle stromen precies zo liepen als in het computermodel. Opvallend was dat wij met ANSYS CFX en ANSYS HPC (High-Performance Computing) in combinatie met Microsoft HPC suite de berekeningen in één nacht konden doen waar dat voorheen enkele dagen kostte. Hierdoor hebben we meer varianten kunnen doorrekenen en op basis daarvan een beter ontwerp kunnen maken.”

Veel onderdelen van de 21Connect zijn getest met de ANSYS software. Zo zijn onder andere de ophangingen en de interfaces tussen ophanging en monocoque doorgerekend op stijfheid in torsie en buiging met ANSYS Mechanical. Ook is de koolstofvezel monocoque van de auto doorgerekend met ANSYS. Daarmee kon het team zien waar de monocoque de krachten opving en hoe deze over de structuur werd verdeeld. Door de berekeninge met ANSYS hebben zij veel gewicht kunnen besparen door overbodig materiaal weg te halen en de onderdelen kunnen versterken waar deze te zwak zouden zijn. Ook was het dankzij de bidirectionele integratie van ANSYS met de Solidworks CAD-software mogelijk om veranderingen in het ontwerp heel makkelijk door te voeren in de simulatie. Ook data die wordt berekend naar aanleiding van de simulatie is weer heel eenvoudig terug te voeren in het tekenprogramma om het ontwerp aan te kunnen passen.

Om te zorgen dat Solar Team Twente zo efficiënt mogelijk gebruik kon maken van de software heeft ANSYS-partner Infinite een aantal producttrainingen gesponsord en was er daarnaast voor de studenten een hotline beschikbaar voor inhoudelijk advies op het gebied van de interpretatie van de verkregen data. Etwin Wöstemeier, Account Manager bij Infinite zegt over de samenwerking: “Wij stimuleren graag innovatie, en zeker in relatie tot duurzaamheid. Het was erg leuk om met Solar Team Twente samen te werken. Het is een ontzettend enthousiast en open team. Wij hebben hen met veel plezier ondersteund in het hele project.”

Over ANSYS, Inc.
ANSYS, Inc., opgericht in 1970, ontwikkelt en vermarkt wereldwijd simulatiesoftware en –technologie die wordt ingezet door ingenieurs, ontwerpers, onderzoekers en studenten binnen een groot aantal industrieen en academische instellingen.
Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van open en flexibele oplossingen die gebruikers in staat stellen om direct op hun desktop ontwerpen te analiseren. Daarmee biedt ANSYS een snelle, efficiente en kosteneffectieve manier van productontwikkeling, vanaf het conceptontwerp tot en met finale testen en validatie van een product. Het bedrijf en haar wereldwijde netwerk van business partners verzorgen de verkoop, ondersteuning en training voor de klanten.
Met het hoofdkantoor gevestigd in Canonsburg, Verenigde Staten en wereldwijd zestig strategische verkooplocaties, heeft ANSYS wereldwijd meer dan 2.000 mensen in dienst. Daarnaast wordt de software via een netwerk van partners gedistribueerd in meer dan veertig landen. Bezoek voor meer informatie www.ansys.com.
Financial: ANSS-F

Over Infinite
Infinite is gevestigd in Breda en is sinds 1988 de ANSYS Channel Partner voor de Benelux. Behalve levering en ondersteuning van ANSYS software organiseert Infinite regelmatig ANSYS trainingen. Tevens worden op consulting basis eindige elementen simulaties uitgevoerd. Meer informatie over Infinite’s activiteiten is te vinden op www.infinite.nl.

Over Solar Team Twente
Team, Twente en Technology. Dat is waar Solar Team Twente voor staat. Solar Team Twente is een team dat in anderhalf jaar tijd een auto rijdend op uitsluitend zonne-energie ontwerpt, bouwt, test en aan de finish brengt van de World Solar Challenge. Dit is een race dwars door de Australische outback; 3010km van Darwin naar Adelaide. De missie van Solar Team Twente is met een jong en gedreven team van achttien studenten Twente op de kaart zetten als technologisch hoogstaande en innovatieve regio, door de World Solar Challenge te winnen.
De 21Connect is de zonneauto waarmee Solar Team Twente de World Solar Challenge 2011 gaat proberen te winnen. Er is negen maanden non stop gewerkt om de auto in perfecte staat af te leveren. 21Connect staat voor de verbinding van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid die achter Solar Team Twente staat. De 21Connect blinkt vooral uit in haar aerodynamica, omdat de nadruk bij deze zonneauto ligt op het zo efficiënt mogelijk omgaan met de binnengehaalde energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten