donderdag 3 februari 2011

Erasmus MC organiseert samen met Dell en Intel innovatieve NeurasBus Tour


Geavanceerd medisch onderzoek op locatie mogelijk dankzij IT

Amsterdam, 3 februari 2011 — Vandaag start het Erasmus MC Rotterdam met de NeurasBus Tour. Neurowetenschappers van het Erasmus MC hebben een bus omgebouwd tot een geavanceerd onderzoekslaboratorium. Dankzij de NeurasBus kunnen patiënten met hersenaandoeningen gemakkelijker meedoen aan neurologisch onderzoek, zonder dat ze ver hoeven te reizen. Voor dit project werkt het Erasmus MC samen met Dell en Intel. Beide bedrijven beschikken over uitgebreide ervaring met de inzet van IT voor medisch onderzoek. Ze ondersteunen het onderzoek met kennis en technologie. Bovendien verlenen medewerkers van beide bedrijven hun hulp door zelf mee te doen aan het onderzoek. De NeurasBus start zijn tour door Nederland vandaag bij het hoofdkantoor van Dell in Amsterdam, waar specialisten van het Erasmus MC medewerkers van Dell en Intel onderzoeken. Zij fungeren als de controlegroep die nodig is om de onderzoeksuitslagen van patiënten te kunnen beoordelen

IT speelt een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg en het medisch onderzoek. Met het oog op de beperkte overheidsbudgetten is betrokkenheid van bedrijven bij deze maatschappelijk belangrijke onderwerpen onmisbaar. Dit was dan ook reden voor Dell en Intel om de NeurasBus Tour te ondersteunen. De NeurasBus rijdt langs ziekenhuizen en komt ook bij patiënten aan huis. De geavanceerde apparatuur waarmee de bus is uitgerust, maakt het mogelijk om patiënten met hersenaandoeningen wetenschappelijk te onderzoeken. Ook de werking van medicatie kan in de bus worden geëvalueerd.

De bus wordt niet alleen in Nederland ingezet, maar gaat ook op tournee door Europa. Het team in de NeurasBus richt zich in de eerste maanden op onderzoek naar oorsuizen, ataxie (spiercoördinatiestoornissen) en migraine in de kleine hersenen. Vanaf mei is de NeurasBus ook beschikbaar voor andere afdelingen. Hij kan ingezetworden bij clinical trials en dergelijke. Er kan apparatuur worden bijgeplaatst, bijvoorbeeld om ECG’s of echo’s te kunnen maken.

Dell en Intel stellen de IT-infrastructuur voor de bus ter beschikking. Aangezien oplaadpunten niet overal op de tour aanwezig zijn is er gekozen voor systemen die bijzonder energiezuinig zijn en met een accu werken. De bus is ingericht met een eigen accu systeem dat 12 volt levert. In het bijzonder de gebruikte laptops zijn door inzet van de nieuwste Intel technologie heel energiezuinig zodat zij gedurende de hele dag onafhankelijk van het centrale voedingssysteem in de bus kunnen functioneren. De hele infrastructuur kan zo’n vijf dagen draaien alvorens het opnieuw moet worden opgeladen. De infrastructuur bestaat onder meer uit vier Dell Latitude E4200 notebooks met Intel SU9600 core 2duo CPU en Intel 5300 wireless adapter. Deze worden niet alleen als workstations gebruikt door het buspersoneel maar zorgen via een projector ook voor entertainment van de patiënten en hun gezinsleden terwijl ze wachten. Voor de analyse van de data hebben de onderzoekers een krachtige Dell Precision laptop met Intel I5-520m CPU en Intel 6300 wireless adapter. Deze laptop is verder uitgerust met 8 gb 1333 Mhz geheugen, een ssd hardeschijf en twee 500 GB SATA disk en doet dienst als server en synchronisatie hub binnen de infrastructuur. Bovendien gebruiken de onderzoekers de Dell Precision laptop om - met een kinect sensor - 3D armbewegingen van patienten te volgen en te analyseren.

“We zien heel wat uitdagingen maar ook kansen in de huidige gezondheidszorg”, zegt Edgar Smith, Bussiness Development Manager van Intel. “De stijgende kosten en de vergrijzing van de bevolking dwingen ons om na te denken over alternatieve manieren om de kwaliteit van de gezondheidszorg te handhaven. IT kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. Dit initiatief van Erasmus MC maakt het mogelijk om zorg-aan-huis te brengen door nieuwe mobiele technologieën toe te passen en Intel levert de energiezuinige prestaties die dit specifieke project vereist.“

“Technologie en innovatie spelen een belangrijke rol bij maatschappelijke vooruitgang. Wij zien dit als kans om bij te dragen aan een beter Nederland”, aldus Renzo Taal, Director Healthcare & Life Sciences EMEA van Dell. “Dell is vaak betrokken bij activiteiten op het snijvlak van maatschappelijk voortgang en technologie, zoals deze NeurasBus-tour. Ons maatschappelijk engagement slaat over op onze collega’s die bereid zijn dit soort activiteiten persoonlijk te ondersteunen. Het idee van de tour past prima bij onze filosofie. De NeurasBus-tour stelt namelijk de patiënt centraal. Datzelfde doen wij met onze klanten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten